Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

Η ιστορία του ποτού «Τίποτα» της Τρίπολης

Η ... γλυκιά ιστορία του ποτού «Τίποτα» της Τρίπολης!
Αφιέρωμα στην ιστορία του «ΤΙΠΟΤΑ» ετοίμασε το «Καλημέρα Αρκαδία». Μία ιστορία ενδιαφέρουσα, η οποία μπορεί να μάς διδάξει ότι ΤΙΠΟΤΑ δε μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν το τολμήσουμε... Συναντήσαμε το γιό του εμπνευστή του «Τίποτα», τον κύριο Γιώργο Μπίρη ο οποίος μάς διηγήθηκε τη γλυκιά ιστορία αυτού του ποτού...
Η ιδέα για το όνομα

Το 1949 ο Νίκος Μπίρης, ένας έξυπνος έμπορος από τις Κολλίνες, ο οποίος διατηρούσε –τότε- ποτοποιείο στην οδό Γεωργίου Α’ στην Τρίπολη, αποφάσισε να δημιουργήσει το ηδύποτο «Τίποτα».
Η ιδέα προήλθε από το γεγονός ότι την ώρα της παραγγελίας, κυρίως οι γυναίκες, για λόγους σεμνότητας, αλλά και κάποιοι άνδρες που πήγαιναν στο μαγαζί, συνήθιζαν στην ερώτηση «τι θα πιείτε παιδιά;», να απαντούν «Τίποτα» .
Έτσι, τού ήρθε η ιδέα να φτιάξει ένα άχρωμο λικέρ και να το ονομάσει «Τίποτα».

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Το «Τίποτα» κατοχυρώθηκε –το 1950- με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Μπίρη. Έτσι από στόμα σε στόμα, το «Τίποτα» έγινε το ποτό που συνδέθηκε με την Τρίπολη, καθώς πολλοί ήταν οι επισκέπτες που το έψαχναν. Το αρνητικό της όλης υπόθεσης ήταν, σύμφωνα με το Γιώργο Μπίρη, ότι πλήρωναν λίγο παραπάνω φόρο στον οικονομικό έφορο γιατί το ποτό ήταν γνωστό…

Οι… περίεργες ιστορίες

Φυσικά δεν έλειψαν οι περίεργες ιστορίες, σχετικά με το ποτό. Ειδικότερα, σε ένα μουσείο στις Σπέτσες ένας φύλακας δεν τον άφησε να βγάλει φωτογραφίες και διώχνοντας τον, τού είπε, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι ο Μπίρης, «όταν ξαναέρθεις να μου φέρεις το Τίποτα και θα σε αφήσω να βγάλεις φωτογραφίες». Έτσι λοιπόν ο Γ. Μπίρης πήγε στο αμάξι, έφερε ένα ποτό ξαφνιάζοντας τον φύλακα, του εξήγησε ότι ο ίδιος το φτιάχνει και έτσι μπήκε!
Ένα ακόμα περιστατικό που συνέβη στην Καβάλα και μάλιστα τότε γράφτηκε στις εφημερίδες είναι η μήνυση που δέχτηκε ένας σερβιτόρος από μια κυρία η οποία στην παραγγελία της είπε ότι δεν θέλει τίποτα και εκείνος της έφερε το ποτό «Τίποτα». Παρεξηγημένη αυτή απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι ο σερβιτόρος υποτιμά τη νοημοσύνη της.

Τα διάσημα πρόσωπα

Το μαγαζί έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς και διάσημα πρόσωπα, αναζητώντας το ‘Τίποτα’. Ο Γιώργος Μπίρης θυμάται την ηθοποιό Ελένη Ερήμου.

Η δεύτερη γενιά και η οικονομική κρίση

Ο κύριος Γιώργος Μπίρης είναι η δεύτερη γενιά που συνεχίζει την ιστορία του «Τίποτα». Ανέλαβε την επιχείρηση το 1973, βάζοντας μάλιστα στην ετικέτα του ποτού, τη φυσιογνωμία του πατέρα του.
Το «Τίποτα» ακόμα και σήμερα έχει οπαδούς αλλά η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις του.
«Μια φορά έγινε προσπάθεια εξαγωγής στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστραλία αλλά δεν είχε συνέχεια γιατί ίσως να μην έγινε καλή επιλογή του συνεργάτη», είπε ο Γ. Μπίρης. Η ιστορία του ‘Τίποτα’ εκτιμά ότι μάλλον θα τελειώσει κάπου εδώ...
(Από το περιοδικό "Καλημέρα Αρκαδία")
http://www.kalimera-arkadia.gr/
- www.kalimera-arkadia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου