Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Παραδοσιακά Γλυκά


Πετιμέζι


Προέρχεται από τα σταφύλια. Παίρνουμε το μούστο, τον σουρώνουμε, τον βάζουμε σε ένα δοχείο και ρίχνουμε μέσα στάχτη και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε μια μέρα μαζί με τη στάχτη και ύστερα το σουρώνουμε και το βάζουμε στο καζάνι και το βράζουμε για δέκα με δώδεκα ώρες ώσπου να γίνει πηχτό σαν μέλι. Το πετιμέζι εκτός από τις τηγανίτες το ρίχνουμε στους λουκουμάδες, στη μουσταλευριά, στο μελαχρινό και στα μουστοκούλουρα. 












Γαλατόπιτα

Υλικά:

Γάλα
Αυγά
Αλεύρι
Ζάχαρη
Εκτέλεση:

Σε ζεστό γάλα διαλύουμε τη ζάχαρη και κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο,
ανακατεύοντας ταυτόχρονα για να μην κάνει γρουμπούλια. Στη συνέχεια το βάζουμε στη φωτιά – ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει – μέχρι να πήξει, οπότε το κατεβάζουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στο χλιαρό μίγμα ανακατεύοντάς το, μέχρι να πάρει ένα ομοιόμορφο κιτρινωπό χρώμα. Κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα σε ένα ταψί και το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί για αρκετή ώρα.


Μπουγάτσα Χωριάτικη


Υλικά

1 ποτήρι νερού Λάδι
2 βαθιά πιάτα Αλεύρι
1 κιλό Ζάχαρη
2 κουταλάκια Γαρύφαλο
2 κουταλάκια Κανέλα τριμμένη
Χυμός από 3 Πορτοκάλια
Χυμός από ½ Λεμόνι
1 κουταλάκι Σόδα
Ξύσμα από 1 Λεμόνι


Εκτέλεση


Καίμε το λάδι και το ανακατεύουμε με το αλεύρι και τη σόδα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την

κανέλα, τα γαρίφαλα, το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι. Κάνουμε με το πιρούνι στην επιφάνεια διάφορα σχήματα. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, 45 λεπτά.



Χαλβάς κουταλιού


Υλικά:
Για 25 κομμάτια περίπου.
1 ποτήρι νερού λάδι
2 ποτήρια νερού αλεύρι ή σιμιγδάλι

Υλικά για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα

Βάζετε το λάδι στη κατσαρόλα και σταδιακά προσθέτετε 2 ποτήρια νερού αλεύρι ή σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σκουρύνει το μείγμα. Όταν σκουρύνει, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Ρίχνετε τα υλικά σε κατσαρολάκι και ανακατεύετε καλά σε μέτρια φωτιά. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από τη φωτιά.

Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα με το καβουρδισμένο αλεύρι στη φωτιά, ανακατεύετε λίγο ακόμα και σιγά σιγά προσθέτετε ανακατεύοντας συνεχώς το σιρόπι.

Όταν είναι έτοιμο αποσύρετε από τη φωτιά.

Παίρνετε από το μείγμα ποσότητα όσο ένα κουτάλι σούπας και το πλάθετε στο σχήμα του κουταλιού (να μοιάζει με το σχήμα από τα μελομακάρονα). Επαναλαμβάνετε με όλο το μείγμα και τέλος πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου