Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Πεύκο Αχαϊας


Το Πεύκο είναι χωριό του νομού Αχαΐας στην επαρχία Καλαβρύτων. Ανήκει στο δήμο Παΐων, μαζί με τα χωριά Πάος, Δάφνη, Αμυγδαλιά, Σκοτάνη, Χόβολη, Νάσια, όπως αυτός ιδρύθηκε 1998 με το σχέδιο Καποδίστριας .
Είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του βουνού, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η κόκκινη σπηλιά σε υψόμετρο 650 μέτρα. Είναι ανατολικό-μεσημβρινό με θέα προς τα βουνά της Γορτυνίας (Βυτίνα Αρκαδίας).
Βρίσκεται κοντά στην Αρκαδία, συγκεκριμένα 2 χλμ. δεξιά στο 62Ο χλμ. της εθνικής οδού Τριπόλεως – Πατρών.
Συνορεύει ανατολικά με την Αμυγδαλιά, δυτικά με τη Χόβολη, βορειοανατολικά με τον Κλείτωρα.
Έχει περίπου 70 σπίτια και 80 μονίμους κατοίκους κυρίως ηλικιωμένους. Οι νέοι που μόνιμα μένουν λιγοστοί, με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία. Στις δεκαετίες 50-70 ο πληθυσμός του χωριού ήταν τριπλάσιος από τον σημερινό και λειτουργούσε δημοτικό σχολείο έχοντας 35-40 μαθητές.
Η μικρή απόδοση της εκμετάλλευσης της κτηνοτροφίας και γεωργίας σε συνδυασμό με το μεγάλο κόπο και κόστος παραγωγής, και η μη έγκαιρη φροντίδα της πολιτείας για την επαρχία, ανάγκασαν τους νέους σταδιακά να εγκαταλείψουν το χωριό, και να αναζητήσουν μια καλλίτερη ζωή στην πόλη αλλά ακόμα και στο εξωτερικό.
Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Τσαρούχλι. Όνομα μάλλον σλαβικό, που μάλλον σημαίνει ''χυλός'', δηλαδή είδος γλυκίσματος από νερό, αλεύρι και ζάχαρη.
Η ύπαρξη του χωριού στη θέση που βρίσκεται σήμερα φαίνεται να είναι από το 1750. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με μαρτυρίες των γεροντότερων, αλλά και από την εκκλησία του χωριού, την Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία φέρει αγιογραφίες και εικόνες, οι οποίες κατασκευάστηκαν περί το 1750.
Το 1955-1956, ύστερα από κυβερνητική απόφαση για μετονομασία χωριών που είχαν ονόματα ξενικής προέλευσης, το χωριό ονομάστηκε ''Πεύκο''. Την έμπνευση για την επιλογή του ονόματος, έδωσαν τα πεύκα που ήταν έξω από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στη θέση του παλιού νεκροταφείου του χωριού, και είχαν φυτευτεί γύρω στο 1935.
Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία αλλά και τον πόλεμο του 1940, πολλοί άνδρες του χωριού είχαν πάρει μέρος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου