Υλικά: 1 κιλό βορβιά (βολβοί), Λάδι, ξύδι, Αλάτι, πιπέρι
Τα βορβιά ή βορβοί-έτσι τα λέμε στο χωριό- είναι μικροί βολβοί που φυτρώνουν στα χωράφια και βλαστάνουν στο τέλος του χειμώνα προς την άνοιξη. Οι παππούδες και πατεράδες μας, πήγαιναν στα χωράφια και σκάβοντας με έναν κασμά έβγαζαν ένα-ένα τα βορβιά, εντοπίζοντας τα από το βλαστάρι τους.
Τον Νοέμβρη που όργωναν, ανοίγοντας το αλέτρι τη γη, ξεπρόβαλαν τα βορβιά στην επιφάνεια και ο ζευγολάτης έσκυβε και τα μάζευε.
Τον Νοέμβρη που όργωναν, ανοίγοντας το αλέτρι τη γη, ξεπρόβαλαν τα βορβιά στην επιφάνεια και ο ζευγολάτης έσκυβε και τα μάζευε.
Στις μέρες μας τα βορβιά μπορεί κανείς να τα βρει στην λαϊκή σε λίγους πάγκους. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι τα περισσότερα είναι εισαγωγής. Παρ’ όλα αυτά όποιος είναι λάτρης μπορεί να τα γευτεί. Ακόμα είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι είναι πολύ πικρά.
Καθαρίζουμε τα βορβιά ένα-ένα όπως καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό. Ύστερα τα πλένουμε, τα βάζουμε στη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τη τοποθετούμε στη φωτιά.
Αφού βράσουν τα σερβίρουμε στο πιάτο με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε λίγο ξύδι και μπόλικο λάδι. Κάποιοι συνήθιζαν να τα «πατάνε» με το πιρούνι και να προσθέτουν ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Μπορούμε να το τρώμε ως σαλατικό, οι γονείς μας όμως το έτρωγαν τις περισσότερες φορές ως κυρίως φαγητό ειδικά στις νηστείες. Έχουν πικρή γεύση αλλά μετά την κατάποση, αφήνουν στον ουρανίσκο μια γλυκιά αίσθηση.
Αντιγράψατε την ανάρτηση από το δικό μου ιστολόγιο, αναφέρετε τουλάχιστον ποιά είναι η πηγή!
ΑπάντησηΔιαγραφή