Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο


Χτισμένη στους πρόποδες του Αγίου Μάμα στα 620μ., θα φθάσετε, από τη διακλάδωση στο 65ο χλμ. του δρόμου Τρίπολης-Πατρών

Βόρεια της λίμνης του Λάδωνα και κοντά στα όρια με την Αρκαδία βρίσκεται το χωριό Δάφνη που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαϊας. Το παλιό της όνομα, ήταν Στρέζοβα. Το όνομα αυτό υπάρχει σαν τοπωνύμιο και οικισμός από τον 7ο αιώνα και αποδίδεται στους Σλάβους που ήρθαν στην περιοχή.
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του ΝΑ τμήματος του Αφροδίσιου όρους, σε μια καταπράσινη πλαγιά στους πρόποδες του Αγίου Μάμα και σε υψόμετρο 620μ. Θα φθάσετε εκεί, από τη διακλάδωση στο 65ο χλμ. του δρόμου Τρίπολης-Πατρών. Η διαδρομή είναι μόλις 4 χιλιόμετρα.
Η Στρέζοβα αναφέρεται σε έγγραφα των Φράγκων (1250), όπως και στο «Χρονικό του Μορέως» (1265 μ.Χ.), στο οποίο εμφανίζεται με το όνομα Estranses σαν τμήμα του τιμαρίου της Κερπινής (Γορτυνία) που ανήκε στη Βαρωνεία της Ακοβας. Στην κυριαρχία των Τούρκων η Στρέζοβα πέρασε το 1458, μαζί με όλη την επαρχία Καλαβρύτων.
Σημαντική ήταν η συμβολή της κατά την επανάσταση του 21, όταν ντόπιοι αγωνιστές με αρχηγό τον οπλαρχηγό Πιτσούνα, συμμετείχαν στη νικηφόρα μάχη του Λεβιδίου, όπως και στη μάχη της Πάτρας. Παράλληλα πλούσια ήταν η συμμετοχή της και σε προσφορά τροφών και εφοδίων για τον αγώνα, μια και την εποχή εκείνη η περιοχή αποτελούσε τον πιο σημαντικό σιτοβολώνα της Κεντρικής Πελοποννήσου.
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
Το 1928 η Στρέζοβα μετονομάστηκε σε Δάφνη, από τον μύθο της θυγατέρας του Λάδωνα Δάφνης με τον θεό Απόλλωνα, που εκτυλίχθηκε στις όχθες του ποταμού Λάδωνα σε περιοχή που ανήκει στο χωριό.
Σήμερα, η Δάφνη, έδρα του Δήμου Παϊων Αχαϊας, είναι μια πανέμορφη και γραφική κωμόπολη, όμως χωρίς δημογραφική ανάπτυξη. Την ίδια πορεία, ακολουθεί και η τουριστική υποδομή, που ίσως είναι και το μεγάλο πλεονέκτημά της, γιατί ο οικισμός έχει υποστεί τις ελάχιστες αλλοιώσεις, στη γραφικότητα και στο περιβάλλον του.
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
H Mονή Ευαγγελιστρίας
Γραφικό μοναστήρι, 3 χιλιόμετρα, πάνω από το χωριό, χτισμένο από τον 13ο αιώνα σε υψόμετρο 1.000 μέτρων
Εκείνο όμως που αξίζει να απολαύσετε, είναι η θέα από τις μαγευτικές τοποθεσίες έξω από το χωριό.Το γραφικό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας βρίσκεται 3 χιλ. πάνω από το χωριό, σε υψόμετρο 1.000 μ. στις πλαγιές του Αφροδισίου όρους. Κτίστηκε τον 13ο αιώνα περίπου και λόγω των προνομίων που απολάμβαναν τα μοναστήρια επί Τουρκοκρατίας, περιήλθαν σε αυτό τα περισσότερα κτήματα της περιοχής. Η μονή είχε παράλληλη ιστορική πορεία με τη Δάφνη. Το 1826 επειδή πολλοί από τους κατοίκους δεν προσκύνησαν τον Ιμπραήμ και αντιστάθηκαν με μάχη στην είσοδο του χωριού, το μοναστήρι όπως και το χωριό λεηλατήθηκαν και κάηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
Ξύλινα μπαλκόνια και θολωτές πέτρινες βρύσεςΟι κατηφορικοί της δρόμοι με τα γραφικά καλντερίμια και σοκάκια ανάμεσά τους, τα πολλά πέτρινα σπίτια που διατηρούν τα ξύλινα μπαλκόνια, τις πόρτες και τα παράθυρά τους, οι πανέμορφες θολωτές πέτρινες βρύσες Αγίας Μαρίνας, Απάνω Βρύση, Παπαδιάς, Λάππα, Αγίου Ανδρέα, διατηρούν την αισθητική ενός παλιού γραφικού χωριού. Κοινό χαρακτηριστικό, η γκρίζα πελεκητή πέτρα, από τα χέρια μαστόρων, που τέτοιοι δεν υπάρχουν πια. Στο σεργιάνι του οικισμού, αλλά και λίγο πιο έξω, παλιά πηγάδια, όπως είναι του Βένη, του Αναγνώστη, της Νικόλενας, τα γραφικά θολωτά γεφύρια, όπως του Τσιάλτα, της Σειρήνας, τα δύο της Λαγκαδιάς, το Τρικάμαρο, τα δεκάδες παλιά πέτρινα αλώνια στους τριγύρω λόφους του χωριού, τα παλιά καμίνια, όπως είναι δίπλα από το γήπεδο του Νικόλα, καθώς και το δημοτικό σχολείο.
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες της, όπως είναι της Παναγιάς που έχει κτιστεί πριν από το 1500 μ.Χ., το γραφικό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, σε μια απόσταση τριών χιλιομέτρων πάνω από το χωριό και σε υψόμετρο 1.000 μ., που είναι και μητρόπολη των δύο ενοριών του χωριού. Ακόμη, οι μικροί γραφικοί ναοί, της Αγίας Παρασκευής -ο πιο παλιός της περιοχής με βυζαντινή αγιογραφία-, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Ανδρέα, του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου.
Ομορφα είναι και τα δύο καινούργια εκκλησάκια, του Αγίου Δημητρίου στην είσοδο του χωριού, και των Αγίων Θεοδώρων πάνω από τον συνοικισμό Σειρήνα.
Στο φράγμα του Λάδωνα
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
Ισως το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής, που μαζί αποτελεί και πεδίο για εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, είναι ο ποταμός Λάδωνας, που είναι και ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού. Πήρε το όνομά του από τον Βοιωτικό Λάδωνα μετά το 1307 π.Χ., όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί.
Ενα από τα αξιοθέατα της Αρκαδίας, είναι το φράγμα του ποταμού (120 χλμ. από Τρίπολη). Το φράγμα δημιούργησε σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου τεχνητή λίμνη μέγιστου μήκους 15 χιλιομέτρων και επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων. Το φράγμα έχει χτιστεί στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μέτρων. Το τοπίο της λίμνης είναι επιβλητικό και το φυσικό περιβάλλον παρθένο.
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
Στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα φθάνει κανείς από τα Τρόπαια ή από τη Δάφνη Αχαϊας. Η διαδρομή είναι συναρπαστική και από τον δρόμο υπάρχει υπέροχη θέα στη λίμνη και στο φράγμα. Ο δρόμος στο ύψος του φράγματος διακλαδώνεται σε δύο κατευθύνσεις.
Αριστερά ακολουθεί την κοίτη του ποταμού Λάδωνα και οδηγεί στα χωριά Βάχλια, Κοντοβάζαινα και Βούτσης, ενώ δεξιά διατρέχει τη βόρεια όχθη της λίμνης και οδηγεί στο χωριό Μουριά και από εκεί στη Δάφνη και στον δρόμο «111».
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
Και οι δύο διαδρομές είναι ενδιαφέρουσες. Ο ποταμός Λάδωνας πηγάζει σε μία επίσης εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, κοντά στο χωριό Σπηλιά, ΒΑ της λίμνης, στον δρόμο που οδηγεί στην Κλειτορία.
Ο ποταμός Λάδων, που αναπτύσσεται σε ένα ονειρεμένο περιβάλλον, το ίδιο και οι παραπόταμοί του Πάιος, Αροάνιος και Τράγος, προσφέρεται για κατάβαση - canoe-kayak, rafting, ειδικά για αρχάριους και μικρά παιδιά, λόγω της ήρεμης ροής του.
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
Επίσης για πεζοπορία, κολύμπι, και ψάρεμα. Πολλοί χώροι προσφέρονται για ορειβασία, ποδηλασία και ιππασία.
Εδώ, στο ποτάμι, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος Δάφνης, με οργανωμένες σύγχρονες εγκαταστάσεις. Επισκέψεις γίνονται από ομίλους εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και από ιδιώτες, φίλους των σπορ στα ποτάμια. Η λίμνη του Λάδωνα προσφέρεται για κωπηλασία, ιστιοσανίδα, ψάρεμα, βαρκάδα.
Πρέπει να δείτε...
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
  • Το γραφικό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας που βρίσκεται 3 χιλ. πάνω από το χωριό και σε υψόμετρο 1.000 μ. από βατό χωματόδρομο.
  • Ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς επίσης, είναι οι παρακείμενες στη λίμνη του Λάδωνα τοποθεσίες Κουρμπό, στης Κυράς το γεφύρι, στη Μουριά και στο Κανελλάκι.
  • Την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, όπου φθάνει κανείς μετά συναρπαστική διαδρομή και υπέροχη θέα στη λίμνη και στο φράγμα.
  • Τα διάσπαρτα στον οικισμό παλιά πηγάδια.
  • Ενα σεργιάνι στον οικισμό, με πολλά πετρόχτιστα σπίτια, καλντερίμια και σοκάκια.
Πού θα φάτε
  • Χωρίς μετακινήσεις, στο εστιατόριο του κ. Νίκου Βομπίρη τηλ. 71266, την ψησταριά του κ. Γιάννη Δουφεξή τηλ. 71369 και του κ. Ανδρέα Θεοδωρόπουλου τηλ. 71005.
Πώς θα πάτε
Δάφνη Καλαβρύτων: Ανέπαφη από τον χρόνο
  • Η Δάφνη συνδέεται οδικώς μέσω της 111 εθνικής οδού με την Πάτρα και την Τρίπολη και με καλό επαρχιακό δρόμο με τα Καλάβρυτα.
  • Συνδέεται επίσης με καλό δρόμο με το φράγμα του Λάδωνα.
  • Απέχει από την Αθήνα μόνο 2,5 ώρες, 1,5 ώρες από Πάτρα, το Ναύπλιο, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, τη Σπάρτη, την Κόρινθο, λιγότερο από 1 ώρα από Καλάβρυτα, Ολυμπία, Βυτίνα, Λαγκάδια, Δημητσάνα.
Πού θα μείνετε
  • Κωδικός 26920
    Στο κέντρο του χωριού ξενοδοχείο 18 κλινών, κ. Ντίνα Μπουσιούτη (τηλ. 71217), αθλητικός ξενώνας του Ναυτικού Ομίλου υπό μορφή καταφυγίου ΞΕΝΩΝΑΣ ΠΕΥΚΟ, στο 67ο χλμ. Οδού Τριπόλης - Πάτρας (111) Πεύκο - Λίμνη Λάδωνα (τηλ. 71105-71814, κινητό: 6974332683).
Κείμενο - φωτό: Δημήτρης Καραγεωργίου
Πηγή :http://www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου