Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Τραχανάς

Υλικά

Αλεύρι, αλάτι, αυγά και ξινόγαλο. 

Παρασκευή

Βράζουμε τα γάλα με το ανάλογο αλάτι και το αφήνουμε 3 – 4 ημέρες εκτός ψυγείου να ξινίσει  Όσο περισσότερο αφήνουμε το γάλα να ξινίσει τόσο πιο ξινός γίνεται και ο τραχανάς.





 Προσθέτουμε  5 – 6 αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το ζυμώνουμε στην σκάφη, μέχρι να γίνει αρκετά σφικτό το ζυμάρι. Μετά το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές και τις απλώνουμε σε καθαρά σεντόνια στον ήλιο να τραβήξει τα υγρά. Άλλες νοικοκυρές τα αφήνουν απλωμένα στο σεντόνι όλο το βράδυ, να στεγνώσουν. 


Την άλλη μέρα σαν ξεραθούν τα τρίβουμε με τα χέρια, άλλες νοικοκυρές τα βάζουν λίγα λίγα στο σεντόνι και τα τρίβουν μέχρι που γίνεται σαν ρύζι. Μετά τα ψίχουλα τα κοσκινίζουμε στο κόσκινο. Ότι μένει χοντρό κομμάτι μέσα στο κόσκινο το τρίβουμε και πάλι το κοσκινίζουμε. Μετά το απλώνουμε για 10 περίπου ημέρες να ξεραθεί και το βάζουμε σε μια μαξιλαροθήκη σε στεγνό μέρος μακρυά από υγρασία. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου